Виелица затвори всички училища в Добрич

Спасиха човек с инсулт, извлякоха от преспите закъсали чужденци

Виелица затвори всички училища в Добрич | StandartNews.com

Добрич.  Виелица скова Добруджа. Заради тежката зимна обстановка със заповед на началника на Регионалния инспекторат в цялата област се преустановиха учебните занятия и на практика за учениците ваканцията започна с два дни по-рано. Бедствено положение за пет дни обяви кметът на Крушари Добрич Стефанов, като съобщи, че достъпът до всички села в общината е невъзможен. Електрозахранването е буквално като дискотека въпреки усилията на екипите на "Енерго-про", които работят денонощно много населени места са без ток или ако се възстанови, не след дълго отново изключва. Заради липсата на елзахранване има проблеми с водоподаването в цялата област. 

Шефът на пожарната Дарин Димитров разказа, че екипите са извадили от преспите над 27 закъсали коли и са евакуирали над 22-ма души. "Сериозно беше положението с 3 автомобила, закъсали между село Горун и Шабла по посока границата с Румъния. В два от тях имаше четирима рускоговорящи, а в единия бяха двама румънци. Цяла нощ заради непроходимост на пътя и силния вятър те престояха в преспите, като се поддържаше връзка с хората. Положението стана критично към 8 часа сутринта сутринта, когато на румънския автомобил му свърши горивото. С техника на почистващата фирма и високопроходим автомобил към 10 часа бедстващите чужденци бяха извлечени и са настанени в хотел в Шабла, като нямат поражения от измръзване", разказа Димитров.

Хора на Гражданска защита са превозили своевременно до болницата в Добрич човек от Батово, получил инсулт. Кметът на Батово разказа, че мъжът на 65 години живеел сам и от кмета и хора от селото е намерен паднал в дома си в тежко състояние. Веднага на сигнала му се отзовали екипи и с трактор и високопроходима линейка е докаран в болницата, като кметът е позвънил на дъщеря му в Добрич, за да я информира за случилото се. В ранния следобед вчера информацията бе, че е човекът е възстановен и няма да има в ситуацията фатален край. Успешно до болницата в града е превозен и човек с бъбречна криза от село Козлодуйци.

80-годишна баба от Кранево, е настанена в частен старчески дом в селото, каза кметът Румен Николов. "Общо три възрастни самотни жени са там в момента и един мъж. През деня се наложи с трактор да превозим 11-годишно дете от интерната в селото до болницата в Балчик, което бе с висока температура", сподели още Николов.

Зимата блокира и влака Добрич-Варна и пътници на двете гари не знаеха кога ще могат да тръгнат и пристигнат, по-късно стана ясно, че два от влаковете един Варна Добрич и другият - в обратна посока са отменени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай