Ветерани бранят вековно дърво

Ветерани бранят вековно дърво | StandartNews.com

Плевен. Бивши военни и техните семейства протестират в Плевен срещу предстояща сеч на дърво, засадено преди Първата световна война. Топола с обиколка над 6 м. е нарочена за унищожаване от фирмата за разпространение на печатни издания „Изида прес", защото й пречи за товарна рампа на техен пункт, твърдят техни съседи. Дървото-ветеран е на общинска територия и веднъж вече било спасено от подобна участ от обитателите на жилищните блокове, които поставили пейки под сянката му.

Две години по-рано предишен собственик на постройката, закупена от „Изида", му вдигнал мерника по подобни съображения. Разминало му се само с подкастряне на едри клони. Над 800 собственици на блокове по бул. „Георги Кочев" са против разрешението на общината за отстраняване на дървото-ветеран. Това заяви Йонко Пътев, един от организаторите на кварталното недоволство. Жителите поканиха на среща край огромния ствол представители на отдел „Екология", но не се отзова никой.

Шефът на разпространителската фирма Милен Нанков заяви, че смята да живее със семейството си в сградата, а корените на тополата напукали бетона в мазето му. От общинския екоотдел смятат, че дървото е потенциално опасно и са категорични, че ще го секат. Според еколозите тополите имат плитки корени и са опасни след 30 г. Въпросната топола обаче видимо е в отлична кондиция и без помощта на брадва скоро няма да падне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай