Венелина Вънова прави Пъзел ленд

Венелина Вънова прави Пъзел ленд | StandartNews.com

Плевен. Бизнесдамата от Плевен Венелина Вънова, която първа у нас подреди онлайн най-големия пъзел в света и за малко не влезе в Книгата с рекордите на Гинес, търси дом за творбите си. Досега някой от най-забележителните пъзели в света - рекордьорите "Живот" и "Двойна ретроспектива", красяха стените на три нейни ресторанта. Любопитни идваха от различни краища на България да ги видят. Заради високи наеми обаче й се наложи да хлопне кепенците, а гигантските картини от хиляди детайли събират прах на склад. Поне са на сухо и опазени, въздиша тя.
Венелина има проект да направи дом на пъзела. В него ще се съберат готовите вече творения на изобретателността. Там последователи на търпеливото хоби ще подредят и новия най-голям пъзел в света, на който е изобразена джунглата.

Не обичам да редя животни

Но сега ще го направя с удоволствие. Той е единна картина, не като предишния рекордьор "Двойна ретроспектива" - съвкупност от миниатюри. Така че и него ще добавим в нашата колекцията, стига да намерим помещение, споделя Венелина.

За нея удоволствието е да види картината, която създава, а не самата главоблъсканица от сглобяване на конструкцията. Има пъзели, които са бял лист, но те провокират креативността. В Белгия, например, правят 24-часови пъзелмаратони. Тогава идва тръпката от състезанието - да подредиш сложната енигма пръв, твърди Венелина.
Вънова учреди сдружението "Будилник", с което си поставя именно това за първа цел. В бъдещия дом на пъзелите ще се събират любители да организират състезания. Мястото трябва да е достатъчно голямо да събере най-големите подобни картини.

Плевен вече се разпознава като световна дестинация на пъзелите. Несъмненият "бум" бе при реденето на най-големия на времето - "Живот", от 24 000 елемента, когато участниците го събраха пред уеб камери. Той държа титлата три години. След него през 2010 г. се появи "Двойна ретроспектива" от 32 256 части, която остана с първенство до 2014-а. Двете фирми производители "Едука" и "Равенсбургер" се надскачат за надмощие. Сегашният гигант вече има 33 600 части. Той обаче не е толкова голям на площ като предишния, който си остава най-мащабен.

Освен двата досегашни най-големи колекцията на Вънова притежава и други забележителни по своята красота творби като репродукцията "Училището в Атина" на Рафаело, колажът на Едмунд Б. Лейтън

"Обредно докосване със сабя" от 6000 елемента

Има и още няколко с по 4000. Постоянният фонд на бъдещата галерия може да се обогати с работи и на други майстори. Добрата новина е, че плевенската община е готова да подкрепи идеята за дом на пъзела.
Полски производител пък вече е ангажиран да произведе пъзел с изображение на плевенската Панорама с тираж 1000 екземпляра. Проектът е готов. Той ще бъде от хиляда елемента и от малкото пъзели с български сюжет. Най-популярен е този с двореца в Балчик, на друг е изобразен паметникът на Девата от Хасково.

Най-големия си пъзел "Двойна ретроспектива", който е резултат от колективен труд, Венелина Вънова предлага да дари на Плевен. Подобаващо място за него е художествената галерия "Илия Бешков". Време му е да престане да се мести насам-натам. Засега никой не го приема, защото е с огромен размер - 5,50 м на 2 м. Искали са го от софийски мол и в община. Това, че е бил рекордьор на Гинес, му вдига цената. Водят се преговори пъзелът да бъде застрахован.

Малцина се хващат да редят големите пъзели, доверява Венелина. Миналата година българското състезание бе организирано за първи път, а във варианта за възрастни се събраха 28 отбора от страната. Бе много оспорвано. Вторият българин, който нареди "Живот", Младен Илиев от Бургас, остана трети. Вече у нас са подредени поне още два такива пъзела. Тази година явно ще пропуснем, защото няма къде, подхвърля дамата. В София нашенски ентусиаст вече си поръчал най-новия гигант и е следващият претендент за рекорда.

Проектът на Венелина ще бъде единствен в България и доколкото се знае и в Европа. Подобен има на другия край на света - във Филипините и е вписан в книгата на Гинес. Там е подредена частна колекция. Филипинците обаче нямат най-големите пъзели, а притежават много на брой - над хиляда. Най-големият е от 9000 части.

За нас не е проблем да добавим още много пъзели с по-малко елементи - дори с 1000, защото може да се направи за 2-3 дена от опитен редач. Ще произведем много и ще надхвърли тази бройка, чертае планове Венелина.
Друга нейна идея е да направи пъзелотека. Там ще дават пъзели под наем, както това е правено в миналото, когато тези творения били от дърво и много скъпи. Ще се продават и пъзелите на всички водещи марки на едно място.

Така всеки ще ги види още в кутия

С очите си ще се убеди с какво се захваща. Обикновено всеки, който подреди пъзел, си го пази вкъщи. Малцина могат да му се любуват. В проекта за плевенски пъзелленд обаче готовите картини ще бъдат достъпни за публика. Естествено, новият гигант с джунглата е следващата атракция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай