Вдигат кули срещу пожари в Пиринско

Вдигат кули срещу пожари в Пиринско | StandartNews.com

Югозападно държавно предприятие спечели проект "Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности" за близо 4 млн. лв. без ДДС по Програмата за развитие на селските райони на Европейския съюз. По него ще бъдат изградени и оборудвани 9 наблюдателни кули за откриване на горски пожари в ранен стадий и мониторинг на околната среда.

Ще бъдат оборудвани и противопожарни депа. Наблюдателните кули ще бъдат изградени в различни териториални поделения на ЮДЗП, в които има висока степен на пожарна опасност. Одобрени за финансиране са кулите в „ДЛС Дикчан" - с. Сатовча и държавните горски стопанства в Благоевград, Елешница, Гоце Делчев, Гърмен, Места, Сандански, Катунци и Кресна. Те представляват стоманени конструкции с височина 28 метра, като на всяка ще бъде монтирано високотехнологично оборудване.

Кулите ще се захранват от собствен независим енергоизточник и са предназначени за дистанционен пожарен мониторинг на горските масиви в радиус до 5 километра. Проектът предвижда и дооборудване на противопожарните депа в 17 териториални поделения на ЮЗДП, както и закупуване на защитни облекла за оперативните групи за гасене на горски пожари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай