Вдигат кули на пернишка крепост

Вдигат кули на пернишка крепост | StandartNews.com

Перник. Кули и стени на средновековната пернишка крепост се вдигат с декоративни пана от полимери. Силуетът на твърдината на войводата Кракра над Перник вече е видим и отдалече.

Майсторите имат задача да придадат автентичен вид на калетата, но експерти забраниха това да се прави с камъни и затова се използват имитационни материали. С наподобяващи каменни блокове пана ще се надгради основната консервирана досега крепостна стена.

Ще бъде реставрирана и 16-метрова кула, която ще бъде отворена за посетители. Ще бъде изградена и западната порта на крепостта. До нея ще има стена за скално катерене и място за стрелба с лък. Ефектно осветление от външната страна на крепостните стени ще пресъздава средновековна обстановка. В района, където някога се е намирал домът на владетеля, вече са монтирани алеи с плоскости от пресовано дърво, което не поддава на влага и студ.

Подобрява се достъпът до крепостта, включително и за хора с увреждания. Направени са водопровод и отводняваща канализация. Предвижда се и обособяване на паркинг под крепостта, кътове за отдих и тоалетни за посетителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай