Възстановяват запуснато военно гробище в Шипка

Възстановяват запуснато военно гробище в Шипка | StandartNews.com

Стара Загора. Запуснатото от години военно гробище на руски генерали и офицери от армията на белия генерал Врангел ще бъде възстановено от родните русофили и руски благотворителен фонд. „Ще поставим началото на тази благородна инициатива с поставянето на мраморна плоча на официална церемония в четвъртък", съобщи зам.-председателят на инициативния комитет „Шипка" Николай Атанасов.

 

Русофилите вече са почистили част от терена на гробището, в напреднала фаза е и работният проект за възстановяването му. Средствата ще бъдат набрани основно от дарения. Инициаторите очакват и сериозна подкрепа от благотворителния руски фонд за делови и културни връзки „Вместе", който подкрепя родолюбивото начинание. На церемонията се очаква да пристигне и шефът на фонда Сергей Кудрин.

 

Запуснатато руско гробище има дълга и тъжна история. Част от напусналите болшевишка Русия генарали и офицери на армията на барон Врангел намират радушен прием в България. С указ на Цар Борис ІІІ дори са им отпуснати персонални пенсии. В района на храм-паметника Шипка, построен с лептата на царска Русия и по онова време все още руска собственост, са изградени болница за военно-инвалиди и санаториум, в които са лекувани генералите и офицерите. Много от тях, воювали и в Руско-турската война за Освобождението на България, по ирония на съдбата намират покой в подножието на легендарния връх Шипка.

 

Според свидетели първите погребения на руски генерали и офицери са от началото на 20-те години на миналия век. Постепенно гробището се разпростира върху цели 40 дка и. е поддържано в добро състояние до 9 септември 1944 г.

 

Българската православна църква, която наследява болницата, санаториума и терена на гробището, в тон с отношението на комунистичската власт към белогвардейците, ги оставя на грижите на времето. Военното гробище е запуснато и занемарено. Мраморните паметници и кръстове на гробовете са изпотрошени, теренът обрасва в храсталаци и треви и става непристъпен за човешки крак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай