Възстановиха подаването на газ 24 часа след взривовете в Разлог

Възстановиха подаването на газ 24 часа след взривовете в Разлог | StandartNews.com

Банско. Само 24 часа останаха без топло близо 160 абонати на „Овергаз Запад" след взривовете не газови бутилки в станцията в Разлог. Серия от близо 50 експлозии в рамките на 20 минути разтърси планинския град в неделя през нощта. Адът под небето започна в 01,25 часа заради инцидент в станцията за декомпресиране на природен газ в промишлената зона на Разлог. Няма пострадали хора при възникналите експлозии. Няма риск нито за жителите на населените места, нито за околната среда от изтичане на природен газ.

Газоподаването по мрежата, която захранва Разлог и Банско със синьо гориво, бе временно преустановено.

„След 21,00 часа в неделя започна подаването на природен газ по мрежата към нашите абонати. Наши служители включиха системите в обектите и в полунощ всички сгради вече бяха отоплени. Благодарим за разбирането на потребителите, които за близо денонощие останаха на студено", казаха от пресцентъра на фирма „Овергаз Запад" АД, която е собственик на станцията за газ в Разлог.

Предстои изясняване на случая и причините, които са довели до взривовете. Предполага се, че до взрива на бутилките с газ се е стигнало след човешка грешка или техническа неизправност. Една от версиите е, че шофьорът е направил някаква маневра, при която маркучът се е откачил от трейлера. Това е довело да изтичане на газ и възпламеняване, последвано от мощни експлозии. Допуска се, че служителят на „Овергаз Запад" може да е подал сигнал на шофьора да тръгне по-рано – преди да е било заредено цялото гориво в газопреносната мрежа. Може да е гръмнало и по друга причина – техническа авария.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай