Възродяват театър „Николай Хайтов” в Смолян

Възродяват театър „Николай Хайтов” в Смолян | StandartNews.com

Смолян. Възродяват Родопски драматичен театър „Николай Хайтов". Министерството на културата вече се сдоби с две зали в сградата на театъра, където ще се развива театралната институция. Решението бе взето на вчерашното редовно заседание на Общинския съвет в Смолян.

Нормативният акт за новия театър бе приет след като кметът на Смолян Николай Мелемов проведе среща с депутата от Коалиция за България Дора Янкова, народната представителка от ГЕРБ Даниела Дариткова, както и зам.-министъра на културата Васил Василев. На срещата беше обсъден проблема със статута на театъра, както и условията, при които може да се възроди институцията в родопския град.

Необходимите средства за издръжка на творческия и техническия персонал на театър „Николай Хайтов" ще бъдат осигурени от Министерството на културата. Общината пък ще отговаря за материалната база на театъра.
Общинският съвет на Смолян се задължава да предостави необходимото техническо оборудване и реквизит, за да заработи отново театърът, макар и в друг вид.

„Стандарт нюз" напомня, че културната институция бе закрита още през 2010 година. През март 2012 г. правителството предостави сградата на театъра за управление на Община Смолян. По-късно Родопският драматичен театър се сля с Драматичен театър „Николай Масалитинов" – Пловдив, което разгневи смолянчани, актьори и театрални експерти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай