Варненци нахраниха лебедите от Русия

Варненци нахраниха лебедите от Русия | StandartNews.com

Над 50 ентусиасти нагостиха с жито зимуващите лебеди на емблематичния Офицерски плаж на Варна. Инициативата е на Сдружението за опазване на дивата природа и Клуба на пътуващите за удоволствие хора. Техният призив за обяда на красивите птици е да бъде от сурова пшеница и царевица, които са най-здравословна храна за тях.

"Това са най-полезните храни за елегантните птици от вида ням лебед, които всяка есен пристигат от Северна Русия и Скандинавието и зимуват тук до началото на март. Хората много им се радват, но масово ги хранят с хляб, солети и пуканки, а те са вредни, защото съдържат сол. Лебедите не могат да я преработват и тя уврежда храносмилателната им система. С тази акция искаме да ограмотим варненци и да помогнем за опазването на лебедите", каза Марина Георгиева от Сдружението за опазване на дивата природа.

Според нея преди големите студове барче до плажа предлагало кофички със сурова царевица за 70 ст., но не потръгнало, защото хората по навик плащат левче за самун хляб, вместо да купят зърно. Освен да нахранят десетките лебеди доброволците почистиха от боклуци Офицерския плаж. В него се изливат водите на Шокъровия канал и мъкнат отпадъци и фекалии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай