Варна с велоалеи от кварталите до центъра

Варна с велоалеи от кварталите до центъра | StandartNews.com

Варна. Следващите две години Варна ще настигне Бургас с реализацията на 4 – 5 проекта за около 300 млн. лв. Един от тях е този за интегриран градски транспорт, това каза на среща с велоклуб „Устрем" независимият кандидат за кмет на морската столица доц .д-р Христо Бозов. Според него през последните 4 години Бургас е получил сериозна държавна подкрепа. Градът разполага с почти същия бюджет на Варна при почти двойно по-малка територия. Има и други факти-бургаският кмет е привлякал много млади хора с идеи и желание за работа в екип като им е дал голямо поле за изява и това е довело до бум на успешни проекти в града, коментира още доц.Бозов.

На Варна се необходими не сам оцелни велоалеи, а такива, които са интегрирани в градската среда и в системата на транспорта, каза още Бозов.

„Бих искал да говорим за велосипеден транспорт и велосипедът да стане на почит", добави той. Доц. д-р Бозов, който също е запален колоездач, очаква следващите две години Варна да бъде опасана с велоалеи, които са свържат „Владиславово" с централната градска част.

Ако стане кмет, той ще разчита на гражданските сдружение за решаване на градските въпроси. Един от тях е проект за нови тротоари в центъра на града. Като кмет, доц. д-р Бозов ще пита гражданите с какво да се покрият тротоарите – с плочки за 50 000 лева или асфалт за 100 000 лева. По средата пък е алтернативата с павета за 75 000 лева. „Имаме готовност да предложим бързи за реализиран и с ниска себестойност проект", коментира председателят на „Устрем" Здравко Василев.

Варненските велосипедисти коментираха, че 95% от разположените в града стойки за велосипеди са неудачни и като разположение, и като модел. Куриозно, но в повечето случаи не могат да се вържат велосипеди за рамките. От „Устрем" дадоха за пример Бургас, където последните години градът се сдоби не само с цялостно преобразен морски парк, но и с десетки километри велоалеи. Те предложиха велоалеите да не са част от булевардите, а да вървят успоредно на тях по малките улици, където трафикът е по-слаб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай