Вадят сватбения сервиз и сабята на ген. Делов

Вадят сватбения сервиз и сабята на ген. Делов | StandartNews.com

Показват първото пиано в града, мека мебел от Виена и икони на 5 века

Регионалният исторически музей в Кърджали чества 50-годишен юбилей с уникална изложба. Експозицията обхваща периода от 1912 г. до 40-те години на XX в. А името й - "Кърджали - градът", загатва, че в нея е събрано най-паметното от историята на областния център.

Първата зала е посветена на Освободителя на Кърджали ген. Васил Делов и времето на Балканската война. Показана са личната му сабя, табакери, компас, походни прибори за хранене. За първи път са представени са документи на генерала, оръжия и предмети, негови лични войнски принадлежности. Изложени са и голяма част от неговите отличия - орден на гражданска заслуга, за войнски заслуги, както и

"Стара планина с мечове", с който е удостоен посмъртно

през 2013 г. от президента Росен Плевнелиев. Интерес представлява и част от кореспонденцията на съпругата на генерала Надежда Делова. Заедно със семейните снимки са подредени красиви предмети - чаши, изработени по повод техния брак, подноси за кафе, чаши, фруктиери. Посетителите на музея могат да видят и оръжие от Балканската война, ръчно производство, разказа уредничката Светла Михайлова.

Първата световна война присъства в изложбата с копие от манифеста на цар Фердинанд, оръжия, войнски отличия. Лица от изложбата са и първата учителка в Кърджали Параскева Ванкова и съпругът й Кирил, основател на читалище "Обединение". Тяхната заслуга е превръщането на малкото селище, наброяващо няколко хиляди жители в началото на XX в., в съвременен град. С автентични мебели и костюми е представен градския бит, характерен за 20-те 30-те години на миналия век. Писалищно маса, телефон, мастилници пресъздават чиновническа канцелария. На голямо табло са изписани имената на всички кметове на Кърджали през последните 103 г.

показани са и печатите на градоначалниците

Настроение създават и импровизираният хол с "изписани" масички и кресла от Виена, в музикалния салон са показани първите пиано, цигулка и флейта, пристигнали в града край Арда и предоставени от стари кърджалийски родове.
Аранжирането на експозицията отнема много време и усиля, но пък резултатът си заслужава и в това се убеждават посетителите. "Във връзка с юбилея решихме да направим подарък - както на кърджалийци и гостите на града, а и на нас. Така трудът на музейните работници е видим", обясни директорът Даниела Коджаманова. По думите й заслуга за оформлението на двете уникалните експозиции има художникът Емил Пенчев, решил пространствено как точно да изглеждат експонатите. В уреждането на изложбите "Кърджали - градът" и "Църковно изкуство" по случай 50-годишнината, участват всички музейни специалисти. Част от представените експонатите са от т.нар. нови отдели, затворени след промените през 1992 г. Поради тази причина прекрасни колекции престояват дълги години в неговото фондохранилище. Сега ценителите на изкуството например могат да видят напълно обновената изложба с икони. Тя е събрала образци на зографското изкуство в Източните Родопи в периода ХVI-ХIХ век. "Експозицията "Църковно изкуство" показва жизнеността и постоянството на християнството по тези земи, като експонатите от изложбата са резултат от експедиции, в които участват и представители на Пловдивската митрополия", обяснява Валерия Сариева. Акцент в изложбата са серия икони. По стилови белези някои от тях се определят към ХVI-ХVII век.

Много ценен е ликът на Христос Пантократор от 1701 г.

Селекцията е направена измежду автори, поканени от ктиторите. Сред школуваните зографи, работили в региона, са имената на шестима - Панайотис, Якововос, Константинос Алексу и други. Има икони и на нешколувани майстори, които също представляват интерес. След втората половина на ХIХ век в региона са рисували художници от Тревненската школа, когато е и масовото строителство на православни храмове. Първата църква в южните дялове на Източните Родопи е построена 1806 г. в село Долно Луково. В района на Ивайловград са проучени около 30 черкви, както и тези в селата Аврен и Пчеларово.

БОГАТСТВО

Колекцията е от 40 000 светини

Регионалният исторически музей в Кърджали е създаден през 1965 г. Преди това съществува отдел "Музей" към Окръжния народен съвет с един-единствен служител. Днес фондът включва над 40 000 културни ценности, свързани с историята и природата на Източните Родопи. Музеят се помещава в уникална сграда, обявена за архитектурен паметник на културата с национално значение през 2005 г. Тя е разположена сред красив парк, където растат над 30 екзотични растителни вида. Сградата е построена в периода 1922-1930 г. След извършена адаптация, площта й е организирана на 3 етажа, в 30 експозиционни зали, в които се поместват експозициите на отдел "Археология", "Етнография" и "Природа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай