В Ремотекс пак чакат министъра

Лидерът на КНСБ Плавен Димитров

В Ремотекс пак чакат министъра | StandartNews.com

Стара Загора. Очевидно последното изявление на министър Драгомир Стойнев за Ремотекс не удовлетворява хората и те отново излязоха на улицата и настояват той да дойде в Раднево и да предложи решение, иначе те ще отидат в София. Това заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров след среща с регионалните структури на синдиката в Старозагорско в понеделник. Както е известно, през уикенда министърът на икономиката и енергетиката и туризма заяви, че държавата се отказва да купува ремонтното предприятие и ще търси работа на работещите, които вече близо година и половина се без заплати, в Мини „Марица-изток". Според синдикатите обаче останалите около 300 работници били основно нискоквалифицирани и трудно можело да им се намери работа в рудниците без преквалификация.

„Може би най-реалистичния вариант е обявяване на „Ремотекс" в несъстоятелност и оздравителен план, а част от работните заплати да се изплатят от фонда за гарантиране на вземанията", подсказа единият от вариантите лидерът на КНСБ. Според него целият енергиен сектор бил в колапс и се нуждаел от цялостна ревизия на състоянието. „Само двата американски ТЕЦ-а в „Марица-изток" дължат на мините над 120 млн. лв, а на тях пък НЕК сигурно им дължи повече", посочи Димитров. Изходът от този омагьосан кръг на взаимна задлъжнялост в енергетиката, общо над 2,5 млрд. лв, според синдикатите бил преобразуването на тези задължения в държавен дълг и забрана да се вземат всякакви кредити от изпълнителната власт и държавните дружества без санкцията на парламента.

КНСБ настоява още и ревизия на реформата „Дянков" в администрацията, която довела да истински хаос в оценката и заплащането, както и за размразяване на доходите във всички останали отрасли. На 28 април синдикът свиквал голям форум за заплащането на труда, на който са потвърдили участие премиерът Пламен Орешарски и ресорните министри. „Ако се ангажират да отговорят на очакванията на работещите българи – добре, ако ли не, ние сме готови да поведем хората, веднага след изборите ще има протестна вълна", закани се синдикалният лидер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай