В плевенско село правят жива верига в знак на протест

В плевенско село правят жива верига в знак на протест | StandartNews.com

Плевен. Жители на съседното село Бохот излизат с жива верига срещу тежкотоварните камиони. Те се заканват гражданското им неподчинение да остане безсрочно до спирането на машините, които рушат домовете им. Кметът на Плевен професор Димитър Стойков отказва да разреши протеста. Именно него обаче сочат протестиращите да виновник, защото още през юни 2012 година обещал на събрание в селото да реши проблема точно до една година.

За изборите градоначалникът се зарекъл ще бъде изграден обходен път и така камионите да не преминават през селото. Засега обещанието не е изпълнено, сочи в своя декларация инициативен комитет за спасение на Бохот.

Недоволството на жителите на с.Бохот е отпреди година и половина заради преминаващи през селото тежкотоварни камиони, които ползват автоматична везна в бившия стопански двор, който сега е частна собственост. Когато се прибира житото трафикът е денонощен. Според местните от силните вибрации са се пропуквали стените на къщи и огради, шумът и облаците от пепел са непоносими. Според експертна оценка ул. „Христо Ботев", по която се движат машините, не може да понесе натоварването.

26 хил. лв. от бюджета на община Плевен са предвидени за изграждане на обходен път в село Бохот, отговориха по-късно от кметството. Проведена е обществена поръчка за избор на изпълнител, предстои подписване на договор. И изграждането на пътя ще започне на 29 юли, твърдят от администрацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай