В Кресна не щат бежанци, плашат с бунт

В Кресна не щат бежанци, плашат с бунт | StandartNews.com

Няма да допуснем на наша територия да се изгради бежански лагер. Готови сме и за протести. Това твърдят жители на община Кресна. Те са притеснени от слуховете, че държавата се готви да изгради център за мигранти в бившето танково поделение в село Сливница.

„Нямаме никаква официални информация от държавните институции за подобно нещо, но страхът на хората нараства всеки ден. Дано държавата не допусне криза с бежанци у нас", заяви кметът на общината Николай Георгиев. Ако все пак се постави въпросът за изграждане на лагер на наша територия, естествено, че болшинството от хората няма да са съгласни. „Коя община ще иска на нейна територия да бъдат настанени стотици или хиляди сирийци?! Аз няма да мога да направя нищо друго освен да подкрепя моите съграждани", подчерта градоначалникът.

Страховете на местните хора нараснаха след внезапната визита на военния министър Николай Ненчев на ГКПП-Кулата в сряда. Жителите подозират, че идеята за създаването на бежански център в Кресна ще се държи в тайна до последно, за да няма реакция от местното население. В общината лагер за сирийци може да бъде създаден в бившето танково поделение близо до село Сливница. То е разположено на около 100 дка и лесно може да се превърне в палатков лагер. Другият вариант е да се ползват старите казарми, но там сградите са в окаяно състояние и трябва да се ремонтират. „Молим се да не се стигне до подобно нещо. Но стане ли, все някъде трябва да се настанят тези хора, няма как да не се прояви хуманно отношение към тях", коментира общинският съветник Георги Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай