В Кърджалийско няма затворени обекти заради липса на камери

В Кърджалийско няма затворени обекти заради липса на камери | StandartNews.com

Инспектори от Регионалната дирекция по горите в Кърджали започнаха проверки на складовете за дървесина. Целта е да се установи дали е въведено постоянно видеонаблюдение съгласно промените в Закона за горите, влезли в сила от 1 януари 2016.
В Кърджалийско няма затворени обекти за преработка и продажба на дървесина заради липса на камери.

В областта има над 140 обекта, около 40 са преустановили дейността си по една или друга причина, т. е. складовете са поискали дерегистрация, обясняват специалистите. Видеонаблюдение вече е монтирано в 70 склада. В проверените до момента обекти в Кърджали, Кирковско и Момчилградско не са констатирани нарушения.Предстои да бъдат обхванати обекти и в останалите общини.

„Трябва да се инсталират камери в обектите, които се занимават с преработка и търговия с дървесина - дърва за огрев, фасонирана дървесина и др. Целта е да се въведе по-голям контрол и да се спре незаконният добив", коментира директорът на РДГ инж. Юсеин Ефендиев. Той уточни, че видеонаблюдението трябва да осигури разчитане на регистрационните номера на автомобилите, дата и час на влизането и излизането им от складовете като данните се съхраняват данните в рамките на три месеца.Обектите без видеонаблюдение подлежат на глоби или спиране дейността им до шест месеца.

Има регистрирани нарушения във връзка с транспортиране на дървесина с товарни камиони, които не се снабдени с устройства за проследяване. В тази връзка са наложени 7 акта за нарушения, обясни инж. Юсеин Ефендиев, директор на РДГ Кърджали. По думите му в област Кърджали няма фрапиращи случаи на незаконна сеч както в някои региони на страната. Една от причините е, че през 60, 70, 80 –те години на миналия век местното население взема активно участие в масовите и мащабни залесявания в Източните Родопи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай