В Кърджали продължават социалната услуга ”Приемна грижа”

В Кърджали продължават социалната услуга ”Приемна грижа”   | StandartNews.com

Община Кърджали ще продължи социалната услуга "Приемна грижа" и през следващите три години. Кметът вече подписа споразумение за партньорство между общината и Агенцията за социално подпомагане. „По този начин се допълва и надгражда приключилия в края на м. г. проект "И аз имам семейство", съобщи ръководителят му Первин Риза. Тя уточни, че по този начин се усъвършенства и разширява обхватът на услугата "приемна грижа" на местно ниво като алтернативна форма за отглеждане на деца в риск в семейна среда.

През новия период акцентът е поставен върху развитие на специализирана приемна грижа за деца с увреждания, деца, жертви на насилие или трафик.Специално внимание ще се обърне и на настаняването на деца до 3-годишна възраст. През следващите години ще продължи работата с приемните семейства, които преминаха вече обучение в групи за самопомощ. А биологичните семейства на децата получиха подкрепа и консултации за подобряване на взаимоотношенията в семейството и повишаване на родителския капацитет.

„Това от своя страна даде възможност за намаляване броя на децата, настанени в специализирани институции, управлявани от съответната община", сподели Первин Риза. Тя допълни, че през последните години по първата част на проекта са проучени и оценени 17 приемни семейства, в седем от които са настанени деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай