В Добрич шествието за 24 май ще води кметският екип

В Добрич шествието за 24 май ще води кметският екип | StandartNews.com

Балчик празнува с множество прояви, във Варна 64 блока с ученици, студенти и културни дейци шестват на празника на славянската писменост и култура

Един от най-тачените празници от българина е 24 май - Денят на славянската писменост и култура. За първи път тази година в празничното шествие на Добрич ще се включи и кметският екип. По този начин възстановяване една стара традиция, съществувала от времето на Възрождението, казва зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева. Програмата в празничния ден изобилства от училищни тържества. В 9 часа в храм "Св. Георги" в града ще бъде отслужен благодарствен молебен, след което в 9.45 часа културни дейци и общественици ще поднесат цветя пред паметника на свети братя Кирил и Методий в центъра на Добрич-. Празничното шествие ще тръгне в 10 часа. След него има концерти на фолклорни формации, на Духовия оркестър, а вечерта от 18.30 и 19.30 часа са концертите за младите хора на Добрич - на поп изпълнители и дискотека в градския парк с DJ Uni.

24 май е празник на Балчик, където програмата също изобилства от мероприятия. Денят ще започне с празнична литургия в балчишките храмове, след което в 9.45 часа тържествено ще бъде издигнат националния флаг. Общинският съвет в Белия град ще проведе тържествено заседание в 10 часа, а в 11 часа всички жители и гости на Балчик ще наблюдават и ще се включат в празничното шествие и спектакъл, на които водещ ще е Нели Хаджиева. В морския залив ще се проведе регата "Балчик", като победителите в нея ще бъдат наградени на официална церемония в 15.30 часа пред един от хотелите на крайбрежната алея. Вечерта от 20.30 часа е големият концерт "Лицата на Балчик" с водещи Део и Нели Хаджиева. Специално за празника гости на Балчик са Любо Киров и Маги Джанаварова, които ще радват публиката със своите изпълнения. За пета поред година Балчик избира свое лице. През април балчиклии имаха възможност да дават своите предложения за Лице на Балчик в специални кутии, поставени на публични места. В празничната вечер на видео стена ще бъдат излъчени клипове с новите пет избраници.

В морската столица Варна 64 блока ще се включат в празничното шествие по случай 24-ти май, съобщават от пресцентъра на общината. Празничната програма започва в 9,30 ч. с празнична Света литургия пред Катедралния храм „Св. Успение Богородично". Началото на шествието, в което се очаква да се включат над 10 000 ученици, студенти, дейци на образованието, науката и културата, ще тръгне в 10 ч. от пл. „Св. Св. Кирил и Методий". Под звуците на химна „Върви, народе възродени" шествието по бул. „Мария Луиза" традиционно ще поведат учениците от ОУ „С. Св. Кирил и Методий", следвани от възпитаниците на ОУ „Панайот Волов", което т.г. получи почетен плакет от президента, по случай своята 135-а годишнина. След тях ще вървят училищата, спечелили награда „Варна". Следват блоковете от общински и частни детски градини, училища, университети, представители на културни институции. По време на шествието доброволци и представители на неправителствени организации ще пуснат балони в цветовете на логото на титлата „Варна – Европейска младежка столица 2017".

В 12,30ч. на Морска гара ще започне ветроходният Парад на буквите, част от регатата „Варна ченъл къп". В 12:40 ч. ще започнат гонки във Варненския залив, а награждаването на призьорите ще бъде в 19 ч. на Морска гара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай