В Бургас вдигнаха данък сгради, намалиха такса смет

В Бургас вдигнаха данък сгради, намалиха такса смет | StandartNews.com

Патентният данък пада 5 пъти

Повече данъци за жилища ще плащат бургазлии от догодина, но пък такса смет ще бъде по-ниска, решиха общинските съветници. Драстично пада патентния данък - от 250 на 50 лева. Таксата за смет за недвижими имоти на фирми и граждани също ще бъде намалена от 7,9 на 6,9 промила. Местният парламент реши да намали с 8% и таксата за детски градини. От следващата година родителите ще плащат по 50 лв вместо досегашните 53.

Данък сгради в Бургас обаче скача от 1.46 на 1.76 промила. Средното увеличение ще бъде между 2 до 10 лева за апартаментите, в зависимост от големината на имотите и от 8 до 25 лв. при търговските обекти. Вдигането на данъка предизвика недоволство сред опозицията. Съветниците на НФСБ бойкотираха вота и демонстративно станаха от местата си. Он общинската администрация контрираха, че поскъпването е минимално и мотивираха по-високия налог с нуждата от повече средства за подобренията на градската среда. Общинарите изтъкнаха още, че налогът не е променян от 2008 г.
Прогнозните данни сочат, че от увеличения данък приходите в общинската хазна ще нараснат с 1 133 000 лв.

"Възможностите за повече пари от правителството явно намаляват. Затова се налага и това вдигане на данъците от 1,45 на 1,75. Минимално е, но преди два месеца това нещо липсваше в предизборните слова на ГЕРБ", каза Евгений Мосинов от БСП. Зам.-кметът по бюджет и финанси Красимир Стойчев отговори, че много от недвижимите имоти са вече амортизирани, а това налагало изравняване на данъчното оценяване. Той посочи още, че дори и след увеличението данък сгради в Бургас ще бъде по-нисък от останалите големи общини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай