Ути сготви 3 000 порции курбан чорба

Ути сготви 3 000 порции курбан чорба | StandartNews.com

Велико Търново. Пороен дъжд и градушка не уплашиха животновъдите и гостите на втория Национален събор на овцевъдите край Петропавловския манастир където се събраха повече от 70 хил. души през трите празнични дни. На ливадите имаше състезания по ръчна стрижба и доене на овце, по обезкостяване на агнета, изложби на българско овчарско куче и каракачанско куче, състезания по теглене на товари от най-добрите коне тежковози на България, аукциони на племенни животни, зона със занаяти, мини мандри и др.

Истинско шоу спретна Ути Бъчваров, който сготви и раздаде 3 000 порции курбан чорба. Александра Кушева от СОУ "Климент Охридски" в гр. Сухиндол спечели първа награда в раздел „Народно пеене" на Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце", който се проведе в рамките на втория събор на овцевъдите край Петропавловския манастир. Втора в конкурса за овчарска песен, в който участваха само деца в нервностойно положение, се класира Алис Ахмедова от Котел, а трета стана Стефани Радкова. Над 80 групови и индивидуални изпълнители се включиха във фолклорния конкурс.

В раздел „Хореография" за обичаите, свързани с Гергьовден, в категории „Сценичен танцов фолклор" журито присъди първа награда на Фолклорно студио „Пълдин" от гр. Пловдив, а отличието за „Автентичен фолклор" получи групата за автентичен фолклор от с. Тополи, община Варна. В раздел „Народни инструменти" за надсвирване с типичните за овцевъдството дървени духови музикални инструменти в първа възрастова група от 8 до 14 години първи стана малкият кавалджия Радослав Иванов от Варна. Отново кавалджия от морския град – Дамян Йорданов, спечели надсвирването във втора възрастова група от 15 до 20 години. Победителите получиха дипломи и парични награди от по 300 лв.

Последният ден на събитието, организирано от Националната асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ), завърши с хороводна програма с оркестър „Канарите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай