Условна присъда за касиерка, свила 145 хил. лв.

Условна присъда за касиерка, свила 145 хил. лв. | StandartNews.com

Районният съд във Видин призна за виновна старши-касиер-счетоводителката на общината в Брегово Боряна Борисова и я осъди на 3 години затвор условно с изпитателен срок от 5 години, съобщиха от съдебната палата. Присъдата и се дава за присвояване на общински пари в размер на 145 120 лв. Пазителката на местната хазна започнала източването и през февруари 2012 година и продължила до септември 2014 година, пише в обвинителния акт.

Липсата на парите лъснала след като тя обявила, че няма пари за заплати. Кметът Милчо Лалов назначил проверка, която показала, че парите са взети от касиерката. Тогава тя е дадена на прокурор, който я обвинява в престъпление по членове 202 и 26 от Наказателния кодекс. Боряна Борисова веднага била уволнена дисциплинарно. Тя обаче обжалва заповедта на кмета пред Административния съд във Видин.

Според магистратите, заповедта е незаконна и жената трябва да бъде върната на работа. Общината обжалва решението им пред по-горна инстанция.

Постъпката на касиерката изненада целия състав на общината. Тя била известна със строгостта си към харченето на общинските средства. Пазела е местната хазна близо 20 години. Произхожда от учителско семейство от близкото село Балей, където живее. Боряна Борисова има висше образование по счетоводна специалност, обясниха нейни колеги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай