Умъртвяват птици в Бургаско заради птичия грип

Умъртвяват птици в Бургаско заради птичия грип | StandartNews.com

Българска агенция по безопасност на храните (МЗХ) взима извънредни мерки за сигурност заради огнището на „птичи грип" (H5N1) в с. Константиново, Област Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

Ще бъдат умъртвени по хуманен начин всички домашни птици в селото, които попадат в обявената 3-километрова предпазна зона. Служители на агенцията ще регистрират птиците в предпазната и наблюдаваната зона, също така ще им направят клинични прегледи.

От Областната дирекция по безопасност на храните ще унищожат чрез загробване всички птичи продукти. Помещенията за птици, оборудването, транспортните средства, дворовете и улиците в населеното място трябва да се почистят механично и да бъдат дезинфекцирани многократно, уточняват от МЗХ.

Въвеждат се 3-километрова предпазна зона около огнището и 10-километрова наблюдавана зона. В последната влизат кв. Меден Рудник и Горно Езерово на Бургас, както и селата Върли Бряг, Димчево, Черни връх, Полски извор, Ливада, Драчево, Дебелт и Присад.

Забрана на търговията и придвижването в и от предпазната и наблюдаваната зона на домашни и диви птици, техните яйца за люпене, както и всички продукти от птици. Не се допуска също и търговията и придвижването на продукти от див пернат дивеч, предназначени за консумация от хора, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас.

Хората не трябва да изнасят тор, течна екскрементна смес и торова постеля. На собствениците на животновъдни обекти, в които се отглеждат птици само за лични нужди, е разпоредено да не допускат излизането им извън дворовете и обектите.

От МЗХ забраняват провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици в цялата страна, както и достъпът до водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай