Ученици спасяват старите къщи на Търново

Ученици спасяват старите къщи на Търново | StandartNews.com

Велико Търново. Старите къщи на Велико Търново ще бъдат спасени от разруха и съхранени за години напред, с помощта на нови специалисти по реставрация, които ще се обучават в старата столица. Най-новата специалност Архитектурна реставрация ще приема наследници на Кольо Фичето в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Ангел Попов". Първите реставратори ще бъдат приети през новата учебна година. Младите специалисти ще са средни техници и ще работят за опазване на културно-историческите паметници не само в старата столица, но и в цялата страна.

Искането на училищното ръководство за новата специалност е получило подкрепата и от кмета Даниел Панов и е част от кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година. Специалността ще получи статут на защитена и ще може да бъде разкрита и само с 12 записани деца.

Реставраторите ще влизат след завършен 8 клас, освен традиционните професионални предмети, учениците ще изучават спецификата на материалите и технологията за реставриране. В учебния план са заложени и предметите История на архитектурата, опазване на архитектурното наследство при реставрация, технология и организация на реставрационните работи, реставрация на архитектурни паметници.

В чужбина тази специалност е много престижна, завършилите веднага намират реализация, а трудът им е високо заплатен. Подготвените в Търново специалисти ще се учат да възстановяват старите сгради, запазвайки духа на епохата, в която са били строени.

Приемът ще е след осми клас и ще се кандидатства по успех, с балообразуващите предмети, български език, математика, физика и изобразително изкуство. От училището вече са водили разговори с местни строителни фирми, за да могат още в 10 клас учениците да провеждат задължителната си учебна практика в реална работна среда. Освен диплома за средно образование, завършилите специалността ще получат и документ за III степен на професионална квалификация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай