Ученици правят украса за юбилейната Сурва в Перник

Ученици правят украса за юбилейната Сурва в Перник  | StandartNews.com

Ученици от VI СОУ в Перник правят украсата за 25-ото юбилейно издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва 2016". Вече са изработени 130 двулицеви маски, които ще бъдат поставени в центъра на града, съобщиха от общинската администрация.   

Инициативата възниква спонтанно при посещение в училището на общинското ръководство. В изработването на маските са участвали ученици от 5-ти до 12-ти клас. От общината са осигурили  фибран, който е основа за  маските, и блажна боя. Учениците донесли от домовете си  пера, парцали, кожи, вълна, слама, дървени стърготини и всичко, от което може да се направят сурвакарски маски. Училището и миналата година се е включило в изработването на сурвакарски маски и ликове.  

По програма "Успех" са създадени клуб „Маскарадно изкуство" и сурвакарска група, която тази година за втори път ще дефилира на фестивала.  Обособена е специална зала на маскарадното изкуство, където се съхраняват маските. Направена е и майсторилница за маски. Освен това, ученици от училището ще участват в литературния конкурс „Магията на Сурва", както и в конкурса за рисунка, посветен на феста.  За празника подготвят и специален специален вестник.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай