Ученици от Родопите по стъпките на българските войни

Ученици от Родопите по стъпките на българските войни | StandartNews.com

Кърджали. За втора поредна година 200 ученици от Източните Родопи ще участват в двудневен поход по стъпките на Българската армия. Проявата е посветена на 100 години от Балканската война.

Пешеходният преход ще стартира от монумента на загиналите през 1912 – 1913 год. воини в с. Пчеларово, от където са започнали бойните действие за освобождението на Кърджали. В областния град младите родолюбци ще поставят венци и цветя на паметника на ген. Васил Делов и ще се отправят към с. Широко поле. В маршрута са включени и други паметни места, свързани със събитията преди век.

В Момчилград това са паметниците на Руския лагер, паметникът-костница на загиналите в Руско-турската и Балканската война и бюст-паметникът на ген.-майор Никола Генев, като и на монумента на загиналите войници в река „Върбица" преди повече от 20 г.

През втория ден туристите ще отдадат почит и на убитите през 1912 г. край Маказа български войници и опълченци. Пешеходният преход ще завърши на 29 септември в Кърджали пред Паметника на освободителите. За участниците организаторите са подготвили специални беседи, представящи историческите събития отпреди 100 години, както и кратки документални справки за изграждането на паметниците от признателните потомци. По време на 100 км поход ще се включат представителни отряди от Кърджали, Крумовград, Момчилград, Ардино, Черноочене и Кирково. Към тях ще се присъединят също началникът на Областния военен отдел подполк. Евгени Енчев, полк. Владимир Лалов от МО и кап. от резерва Минчо Гумаров, ръководител на Ученически военнополеви лагер карай Широко поле.

Проявите в област Кърджали по случай 100-годишнината от Балканската война ще продължат и през октомври с научна конференция, прожекция на филми, представяне на книги, литературен конкурс и конкурс за рисунка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай