Ученици от Москва ще изучават Перперикон и Татул

Ученици от Москва ще изучават Перперикон и Татул | StandartNews.com

Ученици от московското училище Лицей № 1553 „В. И. Вернадского" пристигнаха в Кърджали, а техен домакин е СОУ „П.Р.Славейков". Посещението на руснаците е във връзка със сключено споразумение през 2008г. между двете училища за сътрудничество в областта на образованието и културата.Вече осма година школата разменят ученически групи и изследователски експедиции, запознаващи се с историята, културата, обичаите и бита на двете страни.

В продължение на седмица гостите от Русия ще изучават историческите места в България. Основната тема, върху която ще работят, е „Влиянието на античността върху средновековието и съвременния свят". Експедицията е под формата на учебни часове, в които руските деца задълбочено ще се запознават с историята на Източните Родопи. Те ще посетят Перперикон и Татул и намиращите се в околностите тракийските ниши.

След Кърджали ще разгледат Белинташ, тракийската гробница край Старосел,Долината на тракийските царе, „Августа Траяна" и неолитното жилище край Стара Загора. Във Велико Търново ще се запознаят с Хотнишкото златно съкровище, ще посетят Царевец, Преображенския манастир, след това Велики Преслав и Плиска. Едноседмичната обиколка на московчани ще завърши с посещение на морската ни столица и запознаване с Варненското златно съкровище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай