Ученици ляха хартия по стара технология

Ученици ляха хартия по стара технология | StandartNews.com

Ученици от езиковата гимназия в Добрич ляха хартия по технология на почти 2 хиляди години. Проектът е дело на Художествената галерия в Добрич, където се проведе занятието на учениците. Проектът е „Истории от хартия" и неговият ръководител Недко Недев запознава тийнейджърите с древната история на хартията и съвременните форми за работа с нея, както и с процесите на създаването на книга и книгопечатането.

Възпитаниците на ЕГ "Гео Милев" проведоха практическо занятие по леене на хартия, като за да излеят своите листи ръчна хартия, преди това средношколците събираха отпадъчна хартия.

Недков им разказа, че ръчното леене на хартия е технология, която е на почти 2 хил. години и родината на хартията е Китай, като и до днес методът за направата е един и същ. Методът, който Недков демонстрира и учениците изпробваха, е ръчен и най-често е бил ползван през Средновековието. Стара хартия се накисва във вода и след като достатъчно се хидратира, се разбива с миксер, за да се получи хартиена каша. Тази хартиена каша се разтваря в голяма вана с вода да стане по фина, хомогенна смес. Със специално подготвена рамка, която представлява сито или мрежа, която е опъната на рамката, се загребва някакво количество от разтворената каша във ваната. Излишната вода изтича през ситото и това, което се утаи върху ситото, и тънкият слой целулоза, който след това изсъхва и се превръща в здрава хартия. Така получените листи хартия са авторски, като всеки заел се да лее хартия може по желание да променя дебелината на листа, примеси от него. Недков сподели, че през последните години има засилен интерес от творци в различни сфери на изобразителното изкуство към този тип хартия.

Листите, които учениците от гимназията отляха, ще използват по-късно в изработката на собствени книги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай