Учени от Харвард и Принстън бранят парк «Бедечка»

Учени от Харвард и Принстън бранят парк «Бедечка» | StandartNews.com

Стара Загора. Отворено писмо в защита на нарочения за застрояване старозагорски парк «Бедечка» са изпратили млади български учени от престижни чуждестранни унивeрситети до кмета и общинарите на Стара Загора, както и до собственици на терени в парка  и потенциални инвеститори.

Писмото им е публикувано в страница за електронни петиции на адрес http://www.peticiq.com/da_zapazim_park_bedechka. Подписалите се работят в Масачузетския технологичен институт, в «Харвард» и «Принстън», в университети в Милано, Лондон, Виена, Заарбрюкен, Мюнхен, Сингапур. В социалните мрежи вече се разпространяват техни снимки пред сградите на университетите с лозунги в защита на парка. 

Автор на писмото е старозагорският учен д-р по физика Светослав Иванов, който работи в престижния британски университет на Сейнт Андрюс. 

За зелената територия на парк «Бедечка», разположен край единствената в Града на липите река, от години се водят спорове заради реституционни претенции. В крайна сметка през юни тази година тарозагорският общински съвет приема подробен устройствен план, с което даво зелена светлина за застрояването на две трети от парка. Според младите старозагорски учени по света обаче все още имало шанс общината, собственици и инвеститори да се откажат от идеята за застровяне на парка и заедно да запазят зеленото богатство.  

„Представете си само каква възможност имате да останете в историята на града! Просто запазете парка! Ще свърши доста повече работа от всичките спечелени европроекти, изметени улици и предизборни плакати”, призовават ръководството на общината учените. Те не крият разочарованието си, че в тяхно отсъствие някои вече наричали парка, свързан с тяхното детство, «квартал». „За съжаление Стара Загора ще ни загуби като евентуални новодомци във въпросния „квартал”, това е ясно. Боим се обаче, че Стара Загора може да ни загуби въобще. Надяваме се това да не се случи.  Поздрави и умната!», завършва писмото си учените.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров не получил откритото писмо, но увери, че е готов да изслуша всяко разумно предложение. Включително и да участва в дискусия с учените в Интернет-форумите. Според него обаче нещата се били предрешени още 2003 г., когато терените в парка се били реституирани ото тогавашния общински съвет. «Сега това са частни имоти и общината няма откъде да намери милионите левове, за да ги отчужди», добавя със съжаление Тодоров. Той все пак припомня, че истинската зелена зона, с уникални дървета и растителност край реката, се запазва. Ако въобще се строи, то щяло да бъде на юг, извън зелената територия на парка.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай