Убиват 227 овце заради шарка в Гоцеделчевско

Убиват 227 овце заради шарка в Гоцеделчевско | StandartNews.com

Гоце Делчев. 20 овце в стадо с 227 животни в сатовчанското село Кочан са болни от шарка. Веднага след установяването на заболяването екип от ветеринарномедицински специалисти към Областна дирекция по безопасност на храните - Благоевград е пристигнал в селището.

Експертите са извършили клинични прегледи и взели кръвни проби от заболелите животни за лабораторни изследвания. Резултатите са потвърдили болестта в стадото с 225 овце и 2 кози. Болните четириноги са изолирани и ще бъдат убити.

Издадена е заповед на Изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, с която се разпореждат мерки за ограничаване и ликвидиране на заболяването. Определена е предпазна зона около огнището на болестта „шарка по овцете и козите" с радиус 3 километра, в която влизат населените места Кочан, Ваклиново и Фъргово. Има и наблюдавана зона с радиус 10 километра около огнището – в нея влизат селата Жижево, Осина, Сатовча, Плетена, Долен, Крибул, Вълкосел, Боголин, Слащен, Туховища, Абланица от Пиринско и селищата Любча, Црънча и Бръщен от област Смолян. Собственикът на убитите животни ще бъде обезщетен.

Забранява се придвижването на овце и кози в и от определените зони. Разпоредено е да се извърши дезинфекция на заразения животновъден обект, а всички възприемчиви животни, отглеждани в селищата, попадащи в 3 и 10- километровите зони, да се отглеждат в обори. Заболяването не е опасно за здравето на хората, успокояват специалистите.

Екипи на ОДБХ - Благоевград и частнопрактикуващите ветеринарни лекари извършват ежедневни клинични прегледи на овцете за заболяването в пограничните селища до Гърция и до Македония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай