Тютюнджии в стачна готовност

Тютюнджии в стачна готовност | StandartNews.com

Вдигаме се на протести, ако не вдигнат цената на тютюна, категорични са производители

Благоевград. Бунтове до дупка от следващата седмица, ако не се вдигне цената на тютюна и не започне ударно изкупната кампания до понеделник. За това предупредиха тютюнджии в Пиринския край. За новите протести призна и кметът на община Сатовча и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов. Фирмите, които изкупуват „зелено злато", гарантираха преди Нова година, че ще ангажират до 80% от капацитета си в изкупната кампания и ще приберат по-бързо реколтата на стопаните. Нищо подобно обаче не се случва. „Никакви ги няма. Хората са отчаяни, въобще не им бе до празници. Крайно време е да се въведат ясни правила – кога, как и за колко ще ни вземат продукцията. Че вече положението не се търпи. Писна ни да се гаврят с нас", категоричен е председателят на новоучреденото Сдружение на тютюнопроизводителите „Басма" Иван Сабахлъков от Хаджидимово.

Към момента са прибрани не повече от 30% от произведения тютюн. Средната цена, която се плаща, е между 3,50 и 4 лева за килограм, много рядко тя стига и надхвърля 5 лева. Миналата година бе между 5,00 и 5,50 лева за килограм. Неплатимите количества достигнаха за първи път до нечуваните 10-12%. Това значи, че от 100 кг отказват да ни платят над 10 кг. А допустимият процент неплатимо е 4-5%. Длъжни сме да си отстояваме правата докрай, споделят тютюнджии.

Те се надяват държавата да се намеси и да реши проблема. В противен случай ще сме принудени или да тръгнем на гурбет, или да започнем да нарушаваме закона, жалват се стопаните. „Има тютюнджии, които заради липсата на пари нарязват тютюн и го продават, което е престъпление. Но глад не се трае. Някои пък се чудят дали да не садят наркотичното растение канабис високо в планината, а не да се занимават с тютюнопроизводство. Дано не се стигне до там", казва Сабахлъков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай