Тютюнджии в Пиринско залагат на гръцки тютюн

Тютюнджии в Пиринско залагат на гръцки тютюн | StandartNews.com

Тютюнопроизводители в Пиринския край тази година се надяват на добра реколта от тютюн, който внесли от съседна Гърция. За първи път те заложили на сорт, който оттатък границата се плаща по над 5 евро за килограм. „Просто се чудим как да оцелеем, тъй като изкупните цени падат с всяка изминала година. Сортът го наричат „гръцка басма". Експериментално на няколко места в региона засадихме от него през пролетта.

Добрата новина е, че природата бе с нас и тютюнът се разви отлично", заяви тютюнджията Иван Сабахлъков от Хаджидимово, който е председател на създаденото миналата година Сдружение „Басми". Той бе категоричен, че ще потърсят услугите на независими експерти, за да оценят качеството на продукцията. Надеждата на родните тютюнджии е да получат по-висока изкупна цена за „зеленото злато". Ако това се случи, то догодина масово земеделските стопани ще засеят „гръцка басма" по нивите си. „Всеки иска да спечели повече от тежкия си труд на полето. Затова и направихме опит с този сорт тютюн, който се оказа успешен. Но е важно каква цена ще ни дадат за него", каза още Сабахлъков.

Заради отличното качество на тютюна в Пиринския край тази година земеделците очакват по-висока цена от миналогодишната. Представители на фирмите - изкупвачи вече обиколиха населените места, за да огледат реколтата и да консултират стопаните. Те са уверили стопаните, че цената на най-добрата продукция може да задмине 7,00 лева за килограм. Тютюнджиите се опасяват само от възможността изкупвачите да направят картел помежду си и да смъкнат цената. Те чакат предложенията на всички фирми, за да решат на кого да продадат тютюна си. Дори и да имат договор с определено дружество, ако друго предложи повече пари, хората ще дадат продукцията си на него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай