Цветен облак над Дупката и контрабас на пазара във Варна

Цветен облак над Дупката и контрабас на пазара във Варна | StandartNews.com

 

Цветен облак ще хвърля сянка над Дупката , една язва до новата пешеходна зона във Варна.Идеята е на авангардния архитект Борислав Игнатов, който иска да провокира дебат и с една хубава и позитивна енергия да се реши този проблем, който е от години в центъра на морската столица. Цветна сянка е една от атракциите по уникалния проект „Градски истории", който стартира в неделя на едно от най-емблематичните места в сърцето на града –пред Козирката.Точно в 19 ч ще засвирят два грамфона, които ще въртят винили от края на 70-те.

Може би първото парче ще бъде на Били Престън, каза в анонс един от най-известните софийски диджеи Ramsey Hercules, който участва в проекта заедно варненския радиоводещ Добо Мързов. Това място за срещи, запознаства и изтървани автобуси пред Козирката ще бъде озвучено от boogie.fm –радиостанцията, която излъчва нонстоп буги.

Музика на контрабас в изпълнение на Мария Илчева от Софийската филхармония и танцови миниатюри ще има на Кооперативния пазар , пред Пикадили и Гранд –Мол,едни места , които сме свикнали да бъдат само витрини за стоки и марки, и по-малко за хубави човешки срещи, обясни екстравагантната идея културологът Светлозара Христова .

Видео-интервюта ще покажат коментарите на чужденци и хора от други култури за живота във Варна и за нейните сгради –символи.

Проектът „Градски истории" е идея на независими артисти от Варна, София и Велико Търново, градовете, които стигнаха до финала, но не взеха титлата „Европейска столица на културата 2019". Идеята е да създаде автентични преживявания за публиката чрез реални лица, гласове, лични истории от града, такъв какъвто е .Участват 5 творчески екипа със своите пет пилотни изяви за насищане на градското пространство.Проектът се реализира от фондация „Арт Офис", фонд „Култура „на община Варна и програмата „Изкуство в движение", финансирана от фондация „Америка за България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай