Център за настаняване от семеен тип откриха в Цар Калоян

Център за настаняване от семеен тип откриха в Цар Калоян | StandartNews.com

Разград. Център за настаняване от семеен тип за хора с физически увреждания откриха в Цар Калоян. В обновената и реиновирана сграда на изоставено училище вече ще намерят подслон 20 души, чиито болести и страдания не им позволяват да се грижат сами за себе си. Те ще пристигнат тук от социалния дом в разградското село Ловско , в който са живели досега.

1,5 млн. лева струва превръщането на рушащата се сграда в модерен дом за своите обитатели. Проектът е финансиран със средства от Оперативна програма за развитие на селските райони и предлага съвременни условия за живот и лечебни процедури. В центъра ще работи и отделение за рехабилитация, което ще обслужва и жители на общината, които се нуждаят от специален режим на обгрижване.

Освен че ше повдигне качеството на живот в общността, новият център създава и постоянна заетост. В момента в него започват работа 12 души, а при запълването на целия му капацитет до 40 обитатели, броят на обслужващия персонал ще се увеличи.

Социалният министър доктор Хасан Адемов преряза лентата на новата придобивка за Цар Калоян. Той напомни , че услугите от резидентен тип дават възможност на хората, нуждаещи се от подкрепа да живеят в среда близка до семейната и да бъдат интегрирано обсужвани в социалната общност, където са живели винаг. Затова те ще бъдат развивани от държавата приоритетно обеща министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай