Тротоарното право поевтинява

Тротоарното право поевтинява | StandartNews.com

София. Такса тротоарно право ще бъде намалена с 15%, съобщиха от Столичната община. Целта е подпомагане на дребния и среден бизнес. Предложението тепърва ще бъде гласувано от общинския съвет и вероятно ще влезе в сила през юни или юли.

Таксата за тротоарно право в момента е за І зона- 27.00 лв. на кв. метър на месец, за ІІ зона- 22.40 лв., за ІІІ зона - 21.00 лв. и за ІV зона 19.20 лв. През последните две години таксата два пъти е намалявана, каза зам.-кметът Ирина Савина.

През миналата година от тротоарно право са събрани близо 3,3 млн. лв. приходи, съобщи зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Общината ще разчита на завишен контрол и добра събираемост от таксите, а не на висок размер, допълни още Барбалов. Пред Агенция „Фокус" той уточни, че не става дума за предизборно решение, а се отчита спада на имотния пазар.

Новите по-ниски такси са договорени на среща между представители на Асоциацията на ресторантьорите в София, зам.-кметовете Дончо Барбалов и Ирина Савина, председателят на стопанска комисия към СОС Николай Стойнев и районни кметове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай