Три центъра за настаняване отварят врати в Кърджали

Три центъра за настаняване отварят врати в Кърджали | StandartNews.com

Кърджали. В първите дни на август в Кърджали ще отворят врати три Центъра за настаняване от семеен тип и едно Защитеното жилище. В тях ще заживеят над 35 деца на възраст над 3 години, настанени досега в специализирани институции, и 8 младежи с увреждания.

„Целта е да бъдат изведени от социалните домове и настанени в среда, близка до семейната. Обитателите ще получават грижа, ориентирана към индивидуалните им нужди", обясни зам. - кметът Елисавета Кехайова. В целевата група са включени деца с умствена изостаналост и физически увреждания от домовете за медико-социални грижи за деца, както и деца и младежи, лишени от родителска грижа. Вече са обучени 43 социални работници и възпитатели, които ще прилагат модерни подходи за работа.

Идеята е на потребителите да бъде осигурена не само качествена грижа в среда близка до домашната, но и да им бъде гарантиран достъп до образователни, здравни и културни институции. Трите Центъра от семеен тип се намират в централната градска частна Кърджали и кварталите "Гледка" и "Веселчане", а Защитеното жилище - в квартал "Байкал". С решение на местния парламент, услугите ще бъдат предоставяни минимум 5 години след изтичане давността на проекта, после ще продължат да функционират като делегирана от държавата дейност. Центровете и Защитеното жилище са изградени по проект „Дом за всяко дете" и неговия втори етап. „Това е важна стъпка от социалната политика на община Кърджали за подобряване живота на хората в затруднено положение и деинституционализация на децата, политика, водена активно и от страните в ЕС", коментира още Кехайова. Финансирането на проекта е по ОП „Развитие на човешките ресурси".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай