Трети временен кмет управлява Варна

Трети временен кмет управлява Варна | StandartNews.com

Варна. Последният кмет от края на социализма отново управлява Варна. Богдан Караденчев е новият и трети поред временен градоначалник на морската столица. Досегашният заместник-кмет по строителство и инфраструктура беше избран единодушно с 26 гласа „за" на извънредно заседание на Общинския съвет.

Смяната се наложи, тъй временният градоначалник преди него доц. Христо Бозов е сред кандидатите за кметския пост в морския град и излезе в отпуск. Него го върна пък Административният съд, пред който той обжалва решението на местния парламент да бъде заменен с арх.Димитър Николов. Доц .Христо Бозов назначи за свой заместник Караденчев до решението за избор на временен кмет. На ръба на кворума сесията избра и временно изпълняващ длъжността председател на местния парламент –досегашния Владимир Тонев от „Нашия град".

Заседанието започна с час и половина закъснение заради липса на кворум и заради парламентарни хватки от новото 42 –оро НС с регистрацията, които приложиха общински съветници. Групата на БСП присъстваше, без да се регистрира, а след това напусна зала „Пленарна". Същият номер направиха и други общински съветници и изборът на временен кмет заради един глас, който не достигаше, висеше на косъм.

Според закона ако 14 дни преди местни избори за кмет на 30 юни общинските съветници не бяха избрали служебен, то тогава областният управител трябваше да го назначи. А 18 дни преди вота трябва да се поръчат бюлетините за печат. На 12 юни правим поръчката в печатницата на БНБ, а след това ще ги съхраняваме на склад във Варна с пълна полицейска охрана, увери третият временен кмет Богдан Караденчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай