Тиражират антична Враца в 3D модел от хартия

Тиражират антична Враца в 3D модел от хартия | StandartNews.com

Враца. Антична и средновековна Враца може да влезе буквално във всеки дом. Общината финансира изработването на 3D модел от хартия на крепостта „Градище" край прохода Вратцата.

Макетът е реконструиран вид на разкритите до момента в резултат на седем полеви сезона части от древния град Вратица. Авторите са се стремили да запазят автентичността на крепостта, така както е изглеждала в преди векове. Макетът е разположен в удобна книга, с указания и историческа справка за местността. Съставянето на първия за града модел е под ръководството на археолозите от местния музей доц. д-р Нарцис Торбов и Александра Петрова. Общината е платила издаването на висок тираж, включен в серията „Български забележителности". Хартиените модели са уникални на българския пазар и дават възможност за атрактивно запознаване с родната история.

Според заместник кмета Красимир Богданов, първата възстановка на крепостта освен образователен характер има за цел да популяризира културно-историческото наследство на региона и превръщането на археологическите разкопки в туристическа атракция. Любопитно при изготвянето на старината е стръмния терен, върху който е разположена тя, както и уникалността хартиеният модел да се изготвя паралелно с археологическите разкопки.

Макетът наистина е сред най-атрактивните, защото скалите на прохода „Вратцата са впечатляващи. А книгата – модел вече е по книжарниците в цялата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай