Търсят трайно решение за наводнената подстанция в Гълъбово

Търсят трайно решение за наводнената подстанция в Гълъбово | StandartNews.com

Да се търси трайно решение на проблема с постоянно наводняващата се подстанция „Гълъбово", която за втори път в рамките на няколко месеца бе изключена от електроенергийната система и остави без ток селища от общината няколко дни. Около тази идея са се обединили представители на ЕСО, ЕВН, МВР, ВиК, Напоителни системи, община Гълъбово на работна среща при областния управител Георги Ранов във вторник. Шефът на старозагорската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" Стоян Колев е обяснил с тревога, че въпреки постоянното изпомпване от неделя насам, подстанцията оставала наводнена от просмукването на вода през скъсаната дига на река Сазлийка.

Тревожни са и прогнозите за предстоящи нови валежи. От областната управа настояват да си кажат мнението експерти на най-високо ниво от „Напоителни системи" и военни от понтонния полк в Белене дали може да се възстановят и укрепят трайно речната дига и защитното съоръжение около подстанцията. В противен случай според експертите наистина трябва да се търсят алтернативни възможности за електроснабдяване на Гълъбово и общината.

Една от тях е да се преоборудва и разшири другата подстанция в миньорското градче, за да поеме допълнителния електротовар. Подстанция „Гълъбово" още на времето е изградена безразсъдно на най-ниското място в града, край реката и изграждането на речни диги и защитни съоръжения ще бъде хвърляне на пари в пясъка, смятат от областната управа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай