Търсят пари за проекта за интермодален терминал във Варна

Търсят пари за проекта за интермодален терминал във Варна | StandartNews.com

Варна. Процедурата за избор на проектант за интермодалния терминал във Варна не е нито прекратена, нито спряна, каза във Варна служебният министър на транспорта и информационните технологии Николина Ангелкова.

Според нея проектът обаче не е финансово обезпечен. В петък изтича срокът за обжалване на конкурса, който спечели консорциумът „Енергопроект"АД и холандското проектантско бюро "Royal HaskoningDHV".

Компанията предложи да проектира новия терминал за 8 768 800 лева без ДДС с авансово плащане от 1.4 млн.лева, припомни министър Ангелкова.

Тя е категорична, че няма да подпише договора с консорциума, докато не бъде изцяло финансово обезпечен. Другата седмица ще се търсят варианти за намиране на парите с МФ и възможности да се финансира проекта за сметка на някои дейности от ДП"Пристанищна инфраструктура", увери Ангелкова.

Тя припомни още проектът за новия интермодален терминал във Варна беше предвидено да се обезпечи с 15 млн.лева по правителствената програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите", но служебният кабинет обяви ,че проектите по нея, за които няма сключени договори до 17 септември, ще бъдат спрени.

Специалистите от „Звеното за разследвания на произшествия в транспорта" по-скоро за морския в министерството ще бъдат преместени веднага на работа във Варна. Мястото им е тук, а не в София каза Ангелкова. В отговор на въпроса, защо е сменила ръководството на пристанище Бургас, тя посочи, че кадровото решение е взела във връзка с организацията и оптимизация на работа в дружеството.

Служебният министър на транспорта е извършил само 9 нови назначения в 31 дружества в системата на ведомството с 68 ръководители. А само в рамките на една година преди нея са били освободени и назначени 3000 души, посочи Ангелкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай