Търсят най-добрите проектанти за новия порт във Варна

Търсят най-добрите проектанти за новия порт във Варна | StandartNews.com

Варна. "До броени дни Министерството на транспорта обявява международен конкурс за най-добрите проекти за изграждане на новия интермодален комплекс във Варна", това съобщи министър Данаил Папазов пред морската общност, пред която направи подробна презентация на намеренията за преместване на пристанище Варна-изток и свързване на града с морето.

Новите пристанищни мощности – контейнерен и зърнен терминал, 150-хиляди тонен силоз, ще бъдат изградени в квартал „Максуда" върху имоти, които са публична държавна собственост и се стопанисват от предприятия към транспортното министерство. "Тази година бяха спечелени 15 млн. лева от фонд „Региони в растеж", които ще отидат за техническия проект след провеждане на международния конкурс. Намеренията догодина са от „Региони в растеж" кабинетът да даде 90 млн. лева за изграждането на новата кейова стена, с която фактически започва цялото строителство на новия интермодален терминал във Варна", обясни министър Папазов.

Цялото движение за и от него се измества извън града, който сега особено в пика на зърнената кампания и износа на жито буквално се задръства от камиони. Новото пристанище ще бъде с дълбочина 12.5 м и това ще увеличи с метър газенето, което ще направи възможно привличането на големи кораби във Варна, а не да плават за Констанца. Вече има много идеи за освободената територия от досегашното пристанище Варна–изток, за да се превърне в красива атракционна зона за града, с амфитеатрална архитектура като в курорта Албена, с въртяща се водна сцена, така че да бъде наблюдавана от яхти край нея, със заведения и хотели , но задължително ниско строителство, посочи министър Папазов.

"Най-важните за Варна проекти са "Южен поток" и преместване на пристанището с изграждане на новия интермодален терминал", каза депутатът от БСП и председател на парламентарната регионална комисия Борислав Гуцанов. Той е един от първите радетели на идеята за ново пристанище на Варна, която се обсъждаше от години насам, включително и на дискусия, организирана от вестник „Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай