Търсят изчезнал работодател с полиция

Търсят изчезнал работодател с полиция | StandartNews.com

Добрич. Зарази изчезването на работодател, Инспекция по труда прекрати служебно трудовите договори на четиримата работници в кланица, съобщи директорът на Областната инспекция по труда в Добрич - Младен Мартинов.

Той сподели, че става дума за кланица, която била в село в Добричко. Работодателят изчезнал, като оставил четиримата работници в неведение. Мъжете имали трудови договори, но не могат да се регистрират на трудовата борса, защото те не са прекратени, обясни Мартинов. "Фирмата е варненска. Оправили сме запитване и до колегите във Варна, като сме подали сигнал и в полицията, но до момента оттам нямаме информация за работодателя" - каза Мартинов. Трудовите инспектори служебно са прекратили договорите на работниците, за да могат да се регистрират в бюрото по труда, каза още директорът на ОИТ и добави, че последните изменения на нормативната база облекчават тези процедури.

Статистиката на инспекцията сочи, че от началото на годината до момента, след намеса на трудовите инспектори, са изплатени 112 253 лв. забавени заплати в 22 фирми, като по-големи били сумите в шивашка фирма и туристически комплекс. Все още неизплатените трудови възнаграждения от началото на годината възлизат на 178 088 лв. Мартинов заяви още, че се отчита намаляване на сроковете на дължимите заплати - до около три месеца забавяне, което според него, е показател, че фирмите изпитват временни затруднения. Най-често заплати се дължат от секторите хотелиерство, строителство, охранителна дейност и шивашки фирми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай