Таксита съсипват бизнеса на автобусни превозвачи

Таксита съсипват бизнеса на автобусни превозвачи | StandartNews.com

Благоевград. Таксита масово удрят превозвачите по междуселищните линия с нелоялната си конкуренция. Жълтите леки коли обират пътници на автобусите. Рейсовете са принудени да бият път на пълна загуба, съобщи превозвачи.

„Конкуренцията е направо престъпна. Преди 2 години дадох сигнал в НАП да ги проверят, но нищо не се случи. Никой не контролира изкъсо дейността на таксиметровите автомобили", твърди собственикът на фирма „Пътнически превози" в Благоевград Петър Демерджиев.

Порочна и стара практика на таксиметровите шофьори е да минават броени минути преди рейсовете и да качват пътници. Возят ги на цената на автобусния билет, като в над 90% от случаите въобще не включват апаратите. По този начин се укриват доходи, които дължат като данъци на държавата. „Положението е повече от тревожно, то е трагично. От една страна е сравнително скъпият дизел, а от друга страна са такситата, които ни удрят с номерата си. Те могат да качат четирима души и да кажат, че возят роднини, затова не са пуснали апарата. А ние няма как да напълним рейсовете и да твърдим, че возим близки", споделят превозвачи от Пиринския край. Пред тях има два пътя - да спрат губещите курсове или да увеличат цената на билета.

Автобусните превози получават субсидии само за градския транспорт и за пътуването до високопланински селища, но с тях се покриват не повече от 20-30% от загубите. Често автобусите пътуват по 50-60 километра до отдалечено село и обратно до града, а в тях се возят по двама-трима пътници. Тогава приходите са няколко пъти по-малко от разходите за гориво. „Да не говорим за амортизацията на превозните средства, за надницата на шофьора, който кара празен рейс", жалват се собственици на фирми за автобусен транспорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай