Такева: Държавата да увеличи средствата за образование

Такева: Държавата да увеличи средствата за образование | StandartNews.com

Държавата шоково трябва да увеличи средствата за образование, за да се случи новия Закон за училищно образование, това съобщи в Кърджали председателят на СБУ Янка Такева. Според нея, ако това не се случи след две години ще се отчете, че законът не е добър и отново вината ще бъде прехвърлена върху учителя.

По разчети на СБУ след влизането от 1 август на новия закон за училищно образование до края на 2016 година ще са необходими допълнително 32 млн. лв. „А в Бюджет 2017 държавата трябва да задели 368 милиона лева повече тазгодишния Бюджет 2016. В момента се водят сериозни разговори с участието на МОН и МФ. Очаквам поне половината от тези средства да бъдат отпуснати, за да започне изпълнението на новия закон за училищно образование", подчерта още Янка Такева.

В Кърджали тя обяви, че с до 10 на сто ще бъдат увеличени учителските заплати и заплатите на непедагогическия персонал в системата на образованието. Това вече било договорено и е част от клаузите в новия колективен трудов договор, който ще бъде подписан тази седмица в столицата.

Председателят на СБУ Янка Такева взе участие в дискусионна среща по въпроси на гражданското образование и ЕС, в която участваха директори на училища, ученици, представители на местната власт и неправителствения сектор.
Във форума се включи и директорът на фондация „Европейски институт" Любов Панайотова. На срещата бе посочено, че целта е да се определи необходимостта от квалификация на учителите по темата гражданско образование и по европейските въпроси в българската образователна система. От КНСБ вече са предложили в 11 и 12 клас да се изучава гражданско образование като отделен предмет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай