Свещеници черпят с вино боговете на еликсира

Свещеници черпят с вино боговете на еликсира | StandartNews.com

Благоевград. Боговете на виното ще слязат в село Илинденци, за да зарежат лозовите масиви и да коронясат Царя на лозята. Те няма да пропуснат да дегустират от червения еликсир, както от мезетата и вкусните баници. В първия ден на февруари божествата ще бъдат посрещнати от местните хора и от двамата свещеници в селището Васил Котев и Георги Сарадинов. Божите служители се славят като едни от най-добрите винари в региона.

"Ще наточа от най-хубавото вино, за да нагостя божествата. Няма да се изложа, ще им хареса червеният еликсир. Ще пийнат и от керацудата. Но преди всичко съм свещеник, после съм лозар и винар. Хем съм близо до Бога, хем до земята", твърди отец Георги.

Село Илинденци ще чества за поредна година уникален за страната ни празник. Той се отличава с неповторимото съчетание на езически и християнски обичаи. На крака при селяните ще дойдат фригийският бог Сабазий, тракийският Загрей, гръцкият Дионисий, римският Бакхус и славянският светец Трифон. В тяхната свита ще е девойката Керацуда /б.а.-дала името си на прочутия сорт бяло грозде/.

Там ще са още десетки вакханки и самодиви. Местните хора и гостите ще видят и обичай отпреди 4000 години. Ще бъде запален огън, който ще се прелее с вино. Височината на пламъка ще покаже колко плодородна ще е годината. Най-важното обаче е щедрото леене на хубаво вино и доброто настроение. Идеята за подобен празник се родила в селото още през 80-те години на миналия век. Тогава хората решили да почетат всички народи, които в миналото са обитавали земите им. След зарязването на лозята празникът се пренася на площада, където ще има дегустация на младите вина. На тържествена церемония ще се обявят победителите в конкурса за най-добри еликсири от последната реколта. Боговете ще коронясат и Цар на лозята, като на главата му ще положат венец от лозови клонки и гроздове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай