Свалят цената на рибата преди Никулден

Купуваме шаран за 4 лв.

Свалят цената на рибата преди Никулден | StandartNews.com

Монтана. Търговци свалят цената на рибата. Килограм толстолоб се продава по 2,50 – 3 лв., а шаран – по 4 – 4,50. От 11 лв. пъстървата се появява с етикет 9 лв., а щуката – по 7, вместо  9 лева.

Причината за намалението са големите количества риба, която производители са извадили пред Никулден. В Монтанско почти всички общински язовири са дадени под аренда на рибари за промишлен риболов. Заради пълните с вода язовири  рибите са достигнали до рекордна големина. За пръв път на пазара масово се предлагат шарани по 6 и повече кг.

У нас търсенето не е голямо, оплакват се обаче производителите. В Монтана клиентите купуват по 1 – 2 бройки от живата стока с тежина до 1 – 2 кг всяка.

Повечето от търговците са намерили пазар в Румъния, където търсенето на рибата е по-голямо. В северната ни съседка освен за Никулден, купуват риба и за Коледа и Нова година. От нас я вземат по 4 лв. кг, но по колко я продават отвъд Дунава, не знаем, обясняват търговците. Не откриваме румънския пазар сега, за там пращаме от години, твърдят те.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай