Сурвакари от Пернишко откриват събора в Копривщица

Сурвакари от Пернишко  откриват събора в Копривщица    | StandartNews.com

Сурвакарската група от брезнишкото село Долна Секирна ще представи Перник в откриването на ХІ Национален събор на българското народно творчество в Копривщица в петък. Съборът ще започне в петък в 11 часа със сборен спектакъл, в който ще се представят изпълнители от всяка област с най-характерното за фолклора и носиите си и очаквано Перник ще бъде представен от сурвакари, но докато другите райони ще бъдат представени от индивидуални изпълнители, маскираните от Пернишко ще са 45 човека, а войводата им Владимир Стоянов ще огласи благословия към съборяните и всички българи. По късно вечерта групата от Долна Секирна ще представи спектакъл „Сурвакарски игри от Пернишко" на един от площадите в Копривщица, а телевизионен екип вече е заявил желанието си да направи по време на събора половин часов филм за това как в модерните времена се е запазила хилядолетната сурвакарска традиция в автентичния й вид.

Сурвакарите от Долна Секирна не се съмняват в подготовката си и силно се надяват да впечатлят генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и 50-те представители на международната организация от целия свят, защото се очаква през есента обичаят Сурва през есента да бъде прибавен в Листата на шедьоврите на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

Сурвакарската група от Долна Секирна съществува от 1971 г. и е носител на множество награди за своето представяне на различни фестивали у нас и по света. Преди две седмици групата се завърна с първи награди за костюми и уникални маски международен карнавал в албанския град Корча, а маска на майстора Йордан Божидаров, който е участник заедно с цялото си семейство в групата, през юни беше изложена в Марсилия на „Арт форум", организиран от консулствата на държите във френския град.

На събора Копривщица-2015 област Перник изпраща близо 600 изпълнители, които ще се представят с над 5 часа програма на първа сцена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай