Студенти от Ирак питат за Търново

Студенти от Ирак питат за Търново | StandartNews.com

Велико Търново. Делегация на Великотърновския университет, водена от ректора проф. Пламен Легкоступ, бе на работно посещение от 23 до 27 април в Университета на Сюлеймания в Ирак. Тя отиде по покана на президента на университета д-р Салахалдин Али.

Целта на визитата бе подписване на двустранен договор за сътрудничество между двата университета. Двамата ректори, заедно с д-р Хисро Рашид - директор на отдела за международни връзки, както и с проф. Карим Наама и доц. Пеньо Пенев обсъдиха бъдещите възможности и перспективи за сътрудничество.

По време на разговорите по деловите въпроси, касаещи взаимното сътрудничество между двата университета, от иракска страна бе изтъкнат проблемът с липсата на българско консулство в Иракски Кюрдистан и процедурата за издаване на визи за България. В момента тя изисква пътуване до Анкара или Истанбул в съседна Турция, тъй като Посолството на България в Багдад не издава визи. Това затруднява тези, които искат да учат в България, с която Ирак има добри традиции в областта на висшето образование, и ги насочва към други европейски държави.

Като начало бе договорено да се подготвят от преподаватели от ВТУ два обучителни семинари. Предвидено е те да се проведат през месец ноември 2013 година в Университета на Сюлеймания. Интерес за нашите партньори представляват графичният дизайн и българската народна музика. Друга конкретна стъпка е участието на студенти по изобразително изкуство от Сюлеймания в международния студентски пленер, организиран от ВТУ през юни в с. Равда.

В по-далечна перспектива се предвижда обмен на изложби и на концерти, както и „Дни на Университета на Сюлеймания" във ВТУ и „Дни на ВТУ" в Университета на Сюлеймания. От иракския вуз са проявили интерес и към обучението на докторанти по програми, които ВТУ да предложи на кюрдските студенти, както и по магистърски програми на английски език.
 
Президентът д-р Салахалдин Али е предложил българска делегация, включваща кмета на Велико Търново и представители на бизнеса, да посетят Сюлеймания. Проф. Легкоступ покани новите партньори на ВТУ да го посетят още през тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай