Студенти влизат в забавачките на Бургас

Стажът през юли и август е платен, срокът му е най-малко 20 работни дни

Студенти влизат в забавачките на Бургас | StandartNews.com
  • Стажът през юли и август е платен, срокът му е най-малко 20 работни дни
  • Детските градини работят цяло лято, родителите са спокойни

 

За втора поредна година Община Бургас дава възможности за стаж в детските градини през лятото на студентите от бургаските университети по педагогика и по медицина, както и на завършилите млади педагози и медицински специалисти за практика в професията. 

Освен натрупването на ценен практически опит за младите хора, това осигурява непрекъсната работа на бургаските детски градини през лятото и гарантира спокойствие за родителите в осигуряването на грижи за детето, когато са на работа. 

Програмите за стаж са важна стъпка към постигането на по-високо качество на образованието в Бургас, защото дават възможност на скоро завършили учители и медицински специалисти, и студентите по педагогика и медицина да започнат работа в реалната практика. По този начин те ще трупат професионален опит, а работата им е призната за стаж. 

Стажовете са платени и са през летните месеци юли и август, със срок най-малко от 20 работни дни. За завършилите учители се заплаща стартовата заплата за "детски учител", а за студентите по педагогика и по медицина - 90 % от стартовата заплата за съответната позиция - "детски учител" и медицински специалист в "Детско и училищно здравеопазване". Студентите-стажанти работят под ръководството на наставници, а директорите имат възможност да избират доказалите се млади специалисти за временна или постоянна позиция. 

Програма "Заедно за образованието" е за специалисти педагози с квалификация "детски учител", студенти 4, 3 и 2 курс от специалности "Предучилищна педагогика", "Предучилищна педагогики и чужд език" и "Начална и предучилищна педагогика", както и студенти от магистърски програми, даващи квалификация "детски учител". Такива кадри се обучават в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" и в Бургаски свободен университет - партньори на Община Бургас по програмата. През първата година /2022 г./ в програма "Заедно за образованието" участваха общо 64 дипломирани учители и студенти по педагогика. 

Стажовете за студентите по медицина и здравни грижи са в здравните кабинети към детските градини, самостоятелните ясли и яслените групи към детски градини, а програмата за стажанти по медицина и здравни грижи е насочена изцяло към студентите от специалностите - "Лекар", "Лекарски асистент" и "Медицинска сестра" в системата на общинското детско и училищно здравеопазване. От нея могат да се възползват всички студенти от посочените специалности, подали заявление по образец с приложено към него уверение, издадено от Университет "Проф. д-р Асен Златаров" за завършен 2-ри /за медицински сестри/, 3 или 4 курс /за лекарски асистенти и лекари/.

  • Нови образователни програми 

Община Бургас стартира това лято няколко нови образователни програми. Една от тях - "Прочети ми приказка", е насочена към малчуганите в детските градини, като целта е те да слушат повече български текстове, което да обогати техния речников запас от пасивни и активни думи още в най-ранна възраст. Над 330 ученици-доброволци от 7 до 12 клас се включиха в нея. 

Произведенията, които се четат, са осигурени от детските градини и са съобразени с учебната програма за съответната възрастова група. Учениците четат приказките на открито, в двора на детското заведение, в часовете 09.30-10.00 и от 16.30-17.00 часа. 

Приказките се четат под ръководството на учители от съответната детска градина. Всеки ученик сам избира кога и в коя детска градина иска и има възможност да чете приказки. Учениците-доброволци получават точки за всеки час, в който са участвали в програмата, като в зависимост от броя на събраните точки, ще получат ваучери за закупуване на книги или учебници. 

Програмата цели провокиране на детския интерес към приказките, изграждане на умения на децата в предучилищна възраст за активно слушане и съпреживяване, както и развиване на въображението и емоционалната интелигентност. 

  • "Първокласно начало ++" за

учениците от 3 и 4 класСлед като за четири години обнови и оборудва класните стаи на учениците в начален курс във всички бургаски училища и обучи техните преподаватели, Община Бургас надгражда постигнатото с новия проект "Първокласно начало ++". 

Проектът този път е насочен в посока на развитие на умения в учениците от 3 и 4 клас в областта на по-високата дигитална компетентност и по-добрата екипна работа. За целта ще бъдат закупени и оборудвани всички бургаски училища с комплекти от учебни роботи, които са подходящи за програмиране чрез цветни кодове и блоково програмиране. Ще бъдат закупени комплекти роботи за 32 училища, като всеки училищен комплект ще съдържа по 12 учебни робота. 

Роботите ще бъдат два типа  - Ozobot Bit+ и RVR Robot. Ozobot Bit+ е един от най-малките роботи в света с диаметър от 2,54 см. Той намира приложение във всички нива на образователната система за формиране на умения при учениците за кодиране и развиване на творческо и логическо мислене. Този робот дава възможност за програмиране без компютър, чрез чертане на цветни кодове върху хартия и възможност за управление чрез блоково програмиране. Той е снабден с оптични сензори за следване на линия и цветни кодове и LED. 

RVR Robot ще бъде дооборудван с допълнителен комплект от платка Micro:bit и електронни компоненти, така че с него учениците да могат да създават инженерни проекти като системи за изследване на влажност на почвата, температура и др. Той е здрав и издръжлив многофункционален робот с редица предимства, като свързване с телефон, таблет или компютър към програмируема среда, възможност за програмиране в различни програмни среди и на различни учебни нива: за начинаещи - Sphero Edu - Draw & Drive, Blocks или JavaScript и за напреднали- Public Sphero SDK, за да програмират с Python. Той може да се използва върху всякакви повърхности, тъй като е с вградени сензори - цветен сензор, сензор за светлина, IR, акселерометър и жироскоп. 

За да се използва максималният капацитет на двата типа учебни роботи, ще бъде разработено специализирано образователно съдържание за интегрирането им в учебния процес /редовни часове и занимания по интереси/, а за учителите ще бъде организирано обучение за работа с тях. 

Въвеждането на учебните роботи в обучението на учениците от 3 и 4 клас ще доведе до формиране на дигитални компетентности, на математически и езикови компетентности, реализиране на междупредметни връзки и развиване на екипни умения. 

  • 400 деца на безплатен курс по програмиране

Близо 400 деца преминаха безплатния летен курс на Община Бургас по програмиране за начинаещи и напреднали деца "Coding Kids Burgas", който се проведе през юли месец. 

Начинаещите деца опознаха света на технологиите чрез платформата "Scratch". Преминалите първото обучение през априлската ваканция се обучаваха с Лего роботчета и "Scratch", a най-напредналите изучаваха основите на "JavaScript". 

След обучението, участниците в Coding Kids Burgas получават поименен сертификат, който свидетелства за успешно придобитите знания и умения. 

За да се осигури максимална ефективност на обученията, се сформират обучителни групи до 12 деца, чиито обучения се провеждат от ученици от Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации и ментор. Децата се разпределят в три възрастови групи: от 6 до 8-годишна възраст, от 9 до 10-годишна възраст и от 11 до 12-годишна възраст. 

Локациите на провеждане на обученията отново са в Международния конгресен център до Морска гара, Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в ж.к. "Меден рудник" и ОУ "Александър Георгиев - Коджакафалията". 

Програма "Coding Kids Burgas" се организира от Община Бургас, Профес ионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, със съдействието на EPAM Systems Bulgaria и ИТ Таланти и има за цел да предостави възможност на всяко бургаско дете на възраст от 6 до 12 години да получи безплатно образование в сферата на дигиталните технологии и програмирането. 

  • Център за високи постижения в

професионалното образование 

Община Бургас ще изгражда Център за високи постижения в професионалното образование и обучение. Той ще бъде в нов учебен корпус към Професионалната гимназия за компютърно програмиране и иновации в ж.к. "Меден рудник". 

От всички 28 професионални гимназии в цялата страна, определени да получат статут на Център за високи постижения, Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас ще бъде единствената гимназия в направление "Компютърни науки". Сградата ще бъде на четири етажа, като в нея ще има зона за обучение и зона за обитаване. Зоната за обучение ще включва многофункционална зала за обучение и за провеждане на извънкласни дейности за 99 седящи места на първия етаж и по две класни стаи с обслужващи помещения на всеки от останалите етажи. Общежитието ще бъде в самостоятелна зона с четири етажа със стаи за 32 ученици и сутерен със стълбище и асансьор. Освен строителство на новия корпус, проектът предвижда още доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане на Центъра за високи постижения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай