Стотици миряни почетоха света Неделя в аванс

Стотици миряни почетоха света Неделя в аванс | StandartNews.com

Стотици миряни почетоха в аванс света великомъченица Неделя в Црънгалова махала на село Ракитна. Роднини, приятели и гости се събраха да запалят свещ за здраве на светлия празник. Кметът на община Симитли – Апостол Апостолов, управници на другите населени места в региона също уважиха събитието. 7 казана супа и курбан се приготвяха от рано сутринта, с който организаторите Асен и Петър Андрееви и Антон Груйчев нагостиха всички присъстващи.

Отец Яне отслужи празнична литургия и освети храната - вкусния курбан и десетките питки и погачи, приготвени от сръчните домакини. Трапезите бяха отрупани с хапване и пийване.
Оркестър се погрижи за доброто настроение на всички. Кръшни хора се виха на поляните, всички се веселиха от сърце.
В Цръгналова махала има параклис, наречен на света великомъченица Неделя. Параклисът е граден преди десетина години на мястото на старо оброчище.

Неделя или Кириакия е една от най-тачените от българите светица и великомъченица. Църквата ни отбелязва на 7-ми юли и Неделя на всички български светии. Денят се чества във втората неделя след Петдесетница и в него се отдава почит към всички исторически личности, живели по българските земи, които са канонизирани за светци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай