Столична община финансира най-ранното неолитно селище

Столична община финансира най-ранното неолитно селище | StandartNews.com

София. Йорданка Фандъкова посети най-ранното неолитно селище в София, датиращо отпреди 8000 години, което се намира в кв. Слатина

Археологът, отговарящ за разкопките на селището проф. Васил Николов обясни, че селището е възникнало на брега на Слатинска река, и постепенно се е разпростряло на около 80 декара, предаде Фокус.

"В селището е най-голямата къща в Европа за шестото хилядолетие, която е 117 кв. метра., което се равнява на 4-стаен апартамент. Проучвам тези разкопки, които са около 1 декар и 300 метра от 1985 г. На обекта имаше много студентски бригади, минали са голяма част от праисториците в България и са участвали по някакъв начин в разкопките. Работата през миналите години беше с прекъсвания. Благодарим на Столичен инспекторат за съдействието и на Столична община", каза проф Николов.

Проучванията по обекта може да продължат, благодарение на финансирането от Столична община.

"Това са селища на най-старите земеделци и скотовъдци; това е началото на европейската цивилизация. Шесто и пето хилядолетие са златните хилядолетия на българската земя. Това е времето, когато обществото в днешните български земи дърпа историята на Европа. Това неолитно селище не е случайно, тук се сливат влияния от различни посоки", посочи проф. Николов.

По думите му - на места стигат до 3 - 4 метра, като метър и малко вече е проучен. „Къщите са строени от плет и глина, няма камък, покривите са били с дървена конструкция. Къщите са били доста стабилни за времето си, издържали са по 50 години. Много чести са били запалванията вътре в селото, главно по невнимание, и е останала маса от изпечена глина, която ние разшифроваме много бавно", заяви още проф. Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай