Столетник помни слово на Вапцаров

Дълголетието се крие в работата, казва дядото на Димчо Михалевски

Столетник помни слово на Вапцаров | StandartNews.com

Стара Загора. В добра кондиция и с бистра като на юноша памет старозагорецът Слави Славов посрещна  100-годишния си рожден ден. Юбилярът, който е дядо на бишния зам.-регионален министър Димчо Михалевски, помни слово на Вапцаров. С поета се засекли като юнкери във Военноморското училище във Варна.

"Работата стимулира човека, като вижда плодовете на своя труд от него по-щастлив няма", посочва разковничето на дълголетието столетникът. Той се пенсионирал на 60 години като машинен инженер, но работил активно до 75. "Не съм подбирал. Работех каквото ми падне, само и само да не съм без работа", признава дядо Слави и съветва младите да не оставят празен ден.

Иначе, неговият живот е минал през куп превратности и перипетии. Роденият в старозагорското село Казанка Слави успява  да влезе във Военноморското училище във Варна. До днес помни пламенното словото на Никола Вапцаров при дипломирането му. Бъдещият поет-антифашист не спестил на началството острите критики за мизерните условия и се наложило другарите му да го крият известно време. Слави тогава бил първокурсник.

Той признава, че в онези години като всеки млад човек е бил увлечен по левите идеи. Всичко свършило обаче на 9 септември 1944 г. "Очаквах много от това учение, но бях разочарован", е оценката на столетника за комунизма. Като царски възпитаник той бил уволнен от армията и известно време изхранвал семейството си със стъкмена от него машина за рязане на дърва. След това заминал далеко от родния край, чак в Кърджали. Започнал като техник в предприятието за добив и преработка на руда "Пирин", преименувано впоследствие на "Горубсо". Там изкарал цели 24 години като отговорник по техниката, а след като се пенсионирал, отново  се върнал в родния край.

Слави никога не е членувал в политическа партия. Единият от внуците му - Димчо Михалевски, който бе и зам.-министър, обаче е сред най-известните ни днешни политици. "Добро момче е", лаконичен е дядото му, но не крие, че по принцип не харесва партиите и  политическите ни нрави. И досега преживелия толкова събития столетник смята, че най-доброто управление е било при цар Борис ІІІ, който забранил партиите, разпуснал говорилнята и управлявал със здрава ръка.

Умереност във всичко. Това е друго златно правило на навъртелия цял век старозагорец. Не пуши от десетилетия, а  и никога не бил заклет тютюнджия. Алкохолът също не му е приятел – пие по чашка на празник. Гордее се с право с големия си род, който в събота вечерта ще събере на големия празник му празник. Дядо Слави има две дъщери, осем внука и внучки и още толкова правнуци.

За своя юбилей столетникът получи множество поздравления, подаръци и цветя. Да му честити рождения ден на крака в дома му дойде лично кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който му подари празнична торта и кошница с плодове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай